Gode råd til deg som skal på jobbintervju

Å møte opp på et jobbintervju kan være en nervøs og nervepirrende opplevelse. Heldigvis er det mulig å forberede seg godt slik at man møter opp med et så godt utgangspunkt som mulig. Før du stiller til et jobbintervju er det viktig å forberede seg og tenke over følgende: 

Les deg opp på bedriften

Før du i det hele tatt møter på et jobbintervju kan det være lurt å bli kjent med bedriften først. Les deg gjennom nettsiden, årsrapporter, pressemeldinger og andre relevante kilder. Det kan være fordelaktig å lære mer om bedriftens historie, hvilke produkter og tjenester de tilbyr, og hva slags kultur og verdier de har. Dette vil gi deg et bedre inntrykk av hva bedriften står for og hvem som jobber der. 

Les nøye gjennom stillingsannonsen

Gå gjennom stillingsannonsen og forsikre deg om at du har forstått hva bedriften leter etter. Det kan være lurt å notere deg de kvalifikasjonene og egenskapene som kreves i jobben. Hvordan matcher din erfaring og dine ferdigheter disse kravene? Og hvordan kan du bidra til å oppfylle bedriftens overordnede mål?

 

Vær forberedt på spørsmålene

På et jobbintervju er det vanlig å bli spurt om hva slags erfaring du har, og hva du selv mener er dine styrker og svakheter innenfor faget. Og ikke minst hvorfor du ønsker å jobbe for akkurat den bedriften. Tenk på relevante eksempler som illustrerer dine ferdigheter og egenskaper, og hvordan disse kan overføres til jobben du søker på. 

Vis dine mellommenneskelige egenskaper

Selv om jobben kan være teknisk anlagt, er det også viktig å demonstrere dine mellommenneskelige ferdigheter. Du kan bli spurt om hvordan du håndterer konflikt, uenighet og utfordringer med kollegaer. Eller hvor godt du samarbeider med andre på teamet ditt. Tenk på eksempler fra tidligere arbeid der du har håndtert disse tingene.

Førsteinntrykk er viktig

Når du møter opp på et jobbintervju, møter du også sannsynligvis en arbeidsgiver eller rekrutterer for første gang. Kle deg på en profesjonell måte og møt opp til avtalt tid. Det kan være lurt å øve på å hilse og presentere deg selv på en høflig måte, og å holde øyekontakt med intervjueren. Holdning og kroppsspråk kan fortelle mye om deg som person. 

Ha en positiv holdning

Vær positiv, nysgjerrig og engasjert under intervjuet. Vis interesse for jobben og bedriften, og vær villig til å svare på spørsmål på en ærlig og konkret måte. Tenk at du nå har muligheten til å vise frem deg selv, dine ferdigheter og egenskaper, og å skape et godt førsteinntrykk. Og ikke vær redd for å stille spørsmål om bedriften eller jobben.

 

På utkikk etter ny jobb? Se våre ledige stillinger, eller legg igjen din CV i vår database.